גוף ונפש
על הקשר בין גוף לנפש
"נפש בריאה בגוף בריא"
"הסר כעס מלבך והסר רעה מבשרך" (קהלת)
גוף ונפש הגוף הוא ראי הנפש. המחשבות שלנו, הרגשות שלנו, תפיסת העולם בו אנו חיים – כל אלה קובעים במידה רבה את מצב גופנו.
חלק לא קטן בנו ניתן לנו בירושה - בתורשה גנטית, הן בגוף והן בנפש. אולם לנפש כוחות עצומים משל עצמה, וכוחות אלה יכולים להיות חיוביים כוחות בונים, או להפוך לכוחות הרסניים.
כאמור, גוף ונפש קשורים בקשר הדוק, ומבנה הנפש בא לידי ביטוי במבנה הגוף שלנו, וכך כול איבר בגופנו מהווה מעין סימבול לחלק מהנפש שלנו.
לא קל להכיר את נפש האדם, שכן היא חבויה, אולם ניתן ללמוד עליה באמצעות גופו של האדם, הגלוי בפנינו.
בשפה המדוברת, בכל שפה שהיא, שזורים ביטויים רבים המשלבים בין הגוף והנפש. לדוגמא, בשפתנו, ניתן למצוא:
נחמץ לי הלב"
ידי קשורות, קצרה ידי מלהושיע"
בוחן לב וכליות"
יסרוני כליותיי"
יש לו לב גדול"
כול העולם על כתפיי"
אני לא מעכל את מה שקרה"
יש לו עור של פיל"
קשה עורף"
לב של אבן"
כשאיבר כלשהו כואב או מציק לנו, זו למעשה סוג של "אמירה" או איתות על מצב הנפש שלנו, ובמובן המדויק ביותר, אם רק נדע לקרוא את הסימנים. מכאן, ההכרות של הקשר בין גוף לנפש מאפשרת לנו להבין בדיוק רב מהו מצבה של הנפש וכך מתאפשר לנו גם לפעול למען החזרת האיזון הנפשי והגופני.
החיבור בין גוף ונפש היא מורכב ובחרתי להביא בפניכם כמה דוגמאות, שהן חלק מההבנות הקיימות בחיבור בין גוף לנפש.
הצוואר - מהווה גשר בין הרצון המתהווה במוח לבין התנהלות הגוף. למשל היכולת לדבר ולכתוב. גמישות הצוואר מאפשרת פרספקטיבה רחבה. כשקיים חוסר איזון ניתן להיתקל בקשות עורף, המעידה על צרות אופקים, ולעיתים גם על פער בין יכולות שכליות ומימושן בפועל.
האוזניים – הן איבר השמיעה שלנו, אבל יתר על כן, הן גם סמל להקשבה. בעיות באוזניים יכולות לנבוע מחוסר נכונות או מסוגלות להקשיב, או אז אנחנו נאטמים בעולמנו הפנימי.
הכתפיים - הם מרכז נשיאת העול והאהבה העצמית. כתפיים שמוטות יכולות להעיד על תחושת נטל גדול וכבד מנשוא, שכרוך גם בהקטנת האהבה העצמית.
הלב - הוא המרכז שלנו, הפועם בקצב וללא הפסקה. מכאן, הוא גם מרכז ההבנה לגבי ההתנהלות שלנו בחיים. האיזון שלו נשמר כאשר אנחנו יודעים לקבל באהבה ולתת באהבה. כאשר קיים חוסר איזון, ישנו קושי לאהוב את עצמנו או להעניק אהבה.
איזון גוף נפש והריאות - מרכז יחסי האמון שלנו עם העולם, דהיינו, המוכנות להיפתח אל העולם מתוך אמון ולהביע את עצמנו. במצב לא מאוזן אנו חשים חנוקים, סגורים ומסוגרים מן העולם וחסרי אמון בזולת.
גוף ונפש והכבד- הוא המרכז המאפשר לנו לנטרל או להתמודד עם כעסים. במצב של חוסר איזון נוצר קושי להתמודד עם כעסים, ואז ישנה נטיה לשמור כעסים ולא לפרוק או לפרק אותם.
גוף ונפש והטחול- מרכז החיסון. המקום המעניק לנו את תחושת החוסן מול העולם. במצב של חוסר איזון קיים פחד וישנה תחושה שאנחנו מותקפים.
גוף ונפש והכליות – "מוסר כליות" אחד הביטויים היותר נפוצים המעידים על רגשות אשמה, העומדים מול התנהלות באחריות אישית.
גוף ונפש והידיים - מרכז העשייה המשלב גמישות וכוח, רגש והגיון. במצב של חוסר איזון עלולה להיווצר עשייה כוחנית, חסרת גמישות, או לחילופין, חולשה, אזלת יד וחוסר אונים.
גוף ונפש והרחם – מייצג את האמהות, הרצון להיות אמא ולהכיל את האחר. כאשר קיים חוסר איזון ישנו פחד מאמהות וקושי או הימנעות מלהכיל את האחר.
גוף ונפש והמעיים הגסים – הם הדרך לשחרור הישן \פסולת \עבר בפני חדש. במצב של חוסר איזון עלולה להיות עצירות שמעידה על קושי נפשי לשחרר את העבר ואת התפל.
ניתן לשאול את הקלפים על כל איבר שמציק לכם ובדרך זו לקבל תשובה על מצב הנפש שלכם. קורס פרחי באך
לימודים רפואה משלימה